Pàgines

dimarts, 23 d’abril del 2019

Tragèdia patrimonial i lliçons




El que va passar a Notre Dame de París és sense cap mena de dubte una tragèdia patrimonial que ens ha colpit a molts, creients i no creients, parisencs, francesos i gent d’altres indrets. De les tragèdies però, podem extreure moltes lliçons, si n’aprenem la tragèdia serà menys i estarem millor preparats per al futur.
Tot i així, i abans d’intentar extreure lliçons del que va passar també podem mirar d’alleugerir la tragèdia tant com puguem. Primer, no hi ha cap tresor del passat que no ens ensenyi també les seves cicatrius. El foc, les guerres, la intolerància humana, o senzillament el pas del temps deixa marca en els nostres monuments. A vegades dediquem recursos i temps a reparar-los, a vegades no. Encara més, tres coses ens hauríem d’ajudar a alleugerir encara més la pena de veure malmès la catedral de Notre Dame: no hi ha pèrdues humanes, el que s’ha perdut es pot reparar i tot indica que es tracta d’un accident.
Si pensem en aquest últims tres punts, veurem que no es poca cosa, moltes de les pèrdues patrimonials de la humanitat també van ser acompanyades d’importants pèrdues humanes, en número i en qualitat, ara mateix a Síria podem pensar en Alep, una ciutat mil·lenària i de la que encara hem de mesurar les pèrdues patrimonials i humanes. La seva destrucció no és un accident si no conseqüència de l’acció humana, d’una guerra, amb les conseqüents pèrdues humanes. Semblant destí va tenir la mil·lenària ciutat de Palmira, amb les irreparables destruccions, per part de Daeix, i amb l’assassinat del arqueòleg en cap. Semblants consideracions podríem fer de molts altes altres herències del passat que hem perdut, no em puc treure del cap els Budes de Bamian, a l’Afganistan.
Resultat d'imatges de palmira
(teatre Romà a la ciutat de Palmira)

Un altre cas tràgic de pèrdua patrimonial que podríem considerar es el recent incendi, també accidental del museu nacional de Brasil l’any 2018, en aquest cas, tot i que no hi va haver pèrdues humanes, la pèrdua patrimonial de la humanitat és irreparable, restes arqueològiques úniques, com el fòssil més antic trobat mai a Brasil, peces d’art i etnogràfiques també úniques, la seva pèrdua és per sempre. En aquest cas, tot i que sembla que va ser un accident, entre les causes també trobem la falta de pressupost i la deixadesa dels successius governs que no van invertir gens en el manteniment del museu.
Així doncs i fent sumari de les diferents pèrdues patrimonials, cal aprendre! Apreciem el que tenim, cuidem-lo, això també ens defineix com a humanitat, reparem el que s’ha malmès, però també fem el possible per que aquestes tragèdies no passin mai (o quasi mai). Pensem en tot el que hem destruït i fem tot i més per que no es destrueixi mai més l’herència del nostre passat en nom de la intolerància.