Pàgines

dissabte, 5 d’octubre del 2013

El nou Edifici dels Encants vells

Avui he visitat per primer cop el nou edifici dels Encants Vells; tot seguit m’han vingut ganes d’escriure aquest post. Gairebé tothom sap que la nova construcció no està exempta de polèmica des del principi, així que començaré dient que estic al cas de les crítiques, però també és veritat que s’ha de dir tot i la meva primera visita m’ha provocat una molt bona impressió.  Així doncs, començaré per enumerar les crítiques més comunes, però us deixaré també les meves impressions positives i unes quantes imatges que he pogut captar.
La crítica més comuna, que no és poc, és que l’edifici ha costat 56 milions d’euros, als quals s’han d’afegir els costos de “reparació” o re-acondicionament del sostre que per un defecte de disseny hatingut problemes amb les pluges pocs mesos abans de la inauguració. No sobra dir que en un país afectat pels excessos dels constructors i la fal·lera del totxo, qualsevol xifra gran genera tot tipus de sospites. La despesa està feta ja, però hem de ser molt vigilants de la resta del projecte, ja que encara queda per fer-s’hi la resta de la reforma de la plaça de Les Glòries.

Una altra crítica que he sentit és que les subhastes són diferents i per tant han descol·locat a més d’un. En concret aquesta persona que es queixava deia “sense les subhastes aquest és un mercat qualsevol”. Sincerament em sonava que aquest home sabia de què parlava, però jo no en sé i per tant només deixo el seu comentari aquí. No he assistit mai a una subhasta dels encants, ni a l’emplaçament vell ni al nou, així que no sé que va canviar o si és millor o pitjor, en tot cas, si aquest és un gran problema doncs segur que es pot canviar amb relativa facilitat. 

Finalment, visitant algunes referències a internet he trobat una altra crítica i és que el preu de l’aparcament és molt car. No ho dubto, en tot cas és un defecte de tota la ciutat de Barcelona, l’aparcament és car a qualsevol punt de la ciutat comtal.

Amb aquest ambient crític i amb aquestes opinions al cap vaig decidir apropar-m’hi i tastar el resultat en carn pròpia. Aquí us deixo algunes fotos que he fet i una mica d’explicació. 


Caleidoscopi
Si entres al nou edifici per la porta més propera a la plaça de Les Glòries et trobaràs -més o menys- amb aquesta imatge. El sostre de l'edifici des d'aquest punt està cridat a ser una de les imatges mes freqüents o repetides. És innegable que al trobar-t’hi a la porta un impuls superior et crida a fer una foto. No he estat l’únic, ni tampoc l’últim.
Mercaderies
Està clar que un dels atractius principals dels Encants ha estat sempre la seva varietat de mercaderies, es a dir, hom pot trobar des de coses noves fins a trastos vells i joies antigues, a aquesta foto veiem unes titelles de l’Índia.
Plaça
El nou edifici dels Encants és només una peça més del projecte sencer de remodelació de la plaça de Les Glòries. D’aquí a uns anys, n’estic segur, no reconeixerem aquest tros de ciutat; avui ja es fa difícil recordar com eren segons quins indrets.
Desnivell
Si no esteu familiaritzats amb el disseny de l’edifici hi haurà una cosa que us sobtarà de seguida (si us estimeu millor deixar-ho com a sorpresa passeu a la propera foto), l’edifici està dissenyat com una mena d’espiral, així, passejant, passejant vas canviant de nivell gairebé sense adonar-te.
Avistament
Els diferents nivells de l’edifici afavoreixen que hi hagi diferents llocs d’avistament, tan cap a dins del mercat com cap a fora, cap a la ciutat; aquest dies que han sovintejat els passejants i tafaners (com jo), aquestes talaies s’han vist força ocupades.
Gent
Tant se val cap a on miris, sempre trobaràs gent, molta gent. Ja se sap que als mercats hi ha colla per avorrir, però aquest dies –i particularment els dissabtes-, hi ha una afluència molt alta de persones, tot i que els càlculs són sempre qüestionables diuen que cada setmana s’hi passegen cent-mil persones pels encants.
Tarçaneres
Una mare i una filla remenen la roba interior amuntegada a una taula, remenen trien i es mostren mútuament el que han trobat. Una desconeguda remena també i s’uneix als comentaris. Tangues, calçotets, bragues, tot igual, tot val només un euro.
Somnis
Que els mercats estan plens de mercaderies és una obvietat, no és tan obvi que també estan plens de somnis; cal doncs un estri adient per atrapar-los.
Llibres
Cap visita als Encants vells està completa si no s’ha visitat la parada amb llibres vells; tots sorprenents, però per molt diverses raons.
Finalment us deixo un vídeo curt (20 segons) de la plaça més baixa dels encants. Els fluxos de gent són destacables. 

Segurament es poden millorar moltes coses, però també crec que és innegable que el nou edifici millora molt les condicions del mercat. Sincerament crec que val la pena visitar-lo.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada